echo’s

Een echo is een beeld van je kind in de baarmoeder, gemaakt met behulp van geluidsgolven. Een echo is pijnloos en onschadelijk voor je baby.
Een medische echo wordt gemaakt om je kind te meten en te kijken of er afwijkingen zichtbaar zijn. Een pretecho is een echo zonder medische reden – een feestelijke gelegenheid om je kind al voor de geboorte te zien. Voor een medische echo is een zwart-witfoto voldoende, maar voor een pretecho pakken we flink uit. Je krijgt een mooie foto met detail en diepte mee naar huis op je USB stick!

bekijk onze tarieven

Met een echo kun je onder andere

  • zwangerschapsduur vaststellen

  • meerlingzwangerschap opsporen

  • ligging van het kindje vaststellen

  • locatie van de placenta bepalen

  • grootte van het kindje beoordelen

  • geslacht bepalen

Echo’s en je verzekering

Standaard krijg je twee echo’s aangeboden en vergoed door je verzekering: de termijnecho en de 20-weken echo. Daarnaast kan je verloskundige om medische redenen een extra echo aanvragen, bijvoorbeeld om de groei van je kindje te beoordelen. Ook zo’ n extra echo wordt bijna altijd vergoed.

Echoscopie: hoe?

Echoscopie kan op twee manieren: inwendig via de vagina en uitwendig via de buikwand. Tot ongeveer 10 weken van de zwangerschap doen we meestal een vaginale echo, om een beter beeld te krijgen. Na 10 weken doen we meestal een uitwendige echo.

Do’s en don’ts

Het maken van een echo is feestelijk, maar vergt ook aandacht en concentratie. Zowel van de echoscopiste als van de ouder(s). Kleine kinderen kun je daarom beter niet meenemen naar de echo. Het maken van eigen foto- of filmopnames is niet toegestaan in de echoruimte. Uiteraard krijg je wel de echofoto’s mee en beelden op je usb stick, die je bij je eerste echo meekrijgt.

 

Meer lezen over prenatale screening en extra (medische) echo’s?

lees ook: advies van je verloskundige